VDO Nederland, keeping your business moving.
Nederland

Slimme Tachograaf versie 2 komt eraan - WorkshopTab Software 4.7 helpt

Geplaatst: 10-05-2022

Ook al lijkt 2025 nog ver weg, er moet nog veel gedaan worden om op tijd klaar te zijn voor alle aanpassingen die te maken hebben met de Mobility Package.
Vóór eind 2024 moeten alle voertuigen die actief zijn in het internationale vervoer en die nog zijn uitgerust met een analoge of “oude” digitale tachograaf worden voorzien van een tweede generatie slimme tachograaf. Vanaf augustus 2025 geldt dit ook voor voertuigen die uitgerust zijn met de eerste generatie slimme tachograaf.

De ombouw naar de tweede generatie slimme tachograaf zal een omvangrijke operatie worden. Het is wel bekend hoeveel voertuigen internationaal actief zijn, maar niet welke typen voertuigen dit zijn en met welke tachograaf of KITAS ze zijn uitgevoerd. Om alle voertuigbezitters op tijd te kunnen informeren over de aanstaande ombouw van hun voertuig(en), moeten werkplaatsen zich nu al gaan voorbereiden. VDO’s Workshop Tab Softwareversie 4.7 helpt hierbij. 

Elke twee jaar dienen voertuigen geijkt te worden. Tijdens het ijken zal in softwareversie 4.7 alvast de volgende informatie opgeslagen worden, zodat deze ruimschoots vóór de verplichte ombouw vanaf 2025 beschikbaar is:

  • Voertuig merk en type
  • Tachograaf type
  • KITAS type
  • Soort transport (internationaal/nationaal)
  • WorkshopTab ID

Omdat Continental deze data gaat verwerken (LET OP: alleen deze gegevens, geen persoonlijke, klant- en werkplaatsgegevens) dient bij het opstarten van de Workshop Tab vanaf versie 4.7.3 een akkoord op de dataverwerking te worden gegeven. De data wordt uitsluitend gebruikt om werkplaatsen zo snel en zo efficiënt mogelijk van de juiste configuraties te voorzien zodra de wetgeving van kracht is.

 

De voordelen voor werkplaatsen

Hoewel de data in eerste instantie door Continental verwerkt wordt, zal deze uiteindelijk voor werkplaatsen beschikbaar komen zodat tijdig de juiste informatie aan klanten verstrekt kan worden over de configuraties die ze dienen te bestellen. Deze configuraties zullen tevens worden opgenomen in de online DTCO-configurator.

 

Wat Software 4.7 nog meer te bieden heeft

Software 4.7 bestaat uit gelicenseerde en niet-gelicenseerde functionaliteiten. De gelicenseerde functies zijn gratis beschikbaar voor aangesloten werkplaatsen.

Nieuw bij opstarten
Zoals aangegeven, zal er toestemming gevraagd worden om configuratiedata te mogen verwerken. Als je hier in eerste instantie niet mee akkoord gaat kan dat later via de optie ‘menu’ alsnog worden geaccepteerd.
Hieraan gekoppeld is een additioneel invulveld beschikbaar in de kalibratiewizard: “Internationaal vervoer   □”

Om de databases van Continental en de werkplaatsen zo accuraat mogelijk te houden, wordt het sterk aanbevolen dit veld alleen aan te vinken als onweerlegbaar vast staat welke toepassing het voertuig heeft. Zo kan gerichte communicatie worden gedaan naar transporteurs over de voertuigen die in het kader van de Mobility Package in aanmerking komen voor een verplichte ombouw naar de tweede generatie slimme tachografen.

Gelicenseerde functies

  1. Automatisch uitvoeren van de TCO check. De Odometertest, Snelheidstest, variabele snelheidstest en kloktest worden nu (zonder onderbreking) automatisch achter elkaar uitgevoerd. Men kan dus besluiten tijdens deze testen andere werkzaamheden uit te voeren.
  2. Automatische backup herinnering. Mochten er configuratieaanpassingen hebben plaatsgevonden in de werkplaats dan wordt aanbevolen hier regelmatig een back-up van te maken. Deze functie helpt je elke maand herinneren om dit te doen.

Niet-gelicenseerde functies

  1. Verbeteringen in de interface en gebruikerservaringen bij MTCO Check, digitale wizard, download- en wegschrijf-voortgang, iconen, verplichte en niet verplichte velden en rapporten.
  2. In het foutenoverzicht is nu een kolom toegevoegd in welke periode de fout is opgetreden zodat je beter kunt beslissen of er aandacht aan moet worden besteed.
  3. Error log Stoneridge: ook voor dit tachograafmerk zijn de errorcodes uitgebreid, inclusief de beschrijving.

Alle aanpassingen en voorbeelden zijn verder beschreven in het DTCO 4.x Ready Service Bulletin – Software overview. Dit bulletin is beschikbaar voor alle DTCO 4.0 Ready abonneehouders in de TPH folder van je WorkshopTab.

 

Heb je interesse in het DTCO 4.x Ready abonnement en wil je gaan genieten van de vele voordelen en support van VDO, of heb je eerst nog vragen over het bovenstaande, neem dan contact op met één van onze VDO geautoriseerde partners.

 

 VDO Partner 

Locatie 

Telefoon 

Mail 

Smart Tacho Solutions

Alphen ad Rijn 

0172 748950

info@smarttacho.nl 

A1 Automotive 

Apeldoorn

055 3030043

sales@a1automotive.nl

Info Instruments

Breda

076 5961140     

info@info-instruments.com 

AA Equipment Support 

Helmond 

0492 525717 

info@aa-equipment.nl

CKO Parts 

Weert 

076 5964853 

info@cko-parts.com

Tachograph Telematic Solutions     

Zuid Scharwoude      

085 0185590

info@tachograaf-webshop.nl   

Bakker Services en Solutions

Zuid Scharwoude

085 0137980 

info@vdo-webshop.nl

« Nieuwsoverzicht