VDO Nederland, keeping your business moving.
Nederland

Tachograaf uitlezen

Volgens de Europese rij- en rusttijdenregels moeten voertuigen en voertuigcombinaties boven de 3500 kg een digitale tachograaf geïnstalleerd hebben. Dit geldt bij commercieel vervoer ook voor de bestelauto's (of personenauto's) met een aanhangwagen. Vrijstellingen zijn in sommige gevallen mogelijk. Wanneer er een digitale tachograaf aanwezig is moet deze ook uitgelezen kunnen worden.

Neem contact op

Mag ik een digitale tachograaf installeren in mijn vrachtwagen?

Vaak krijgen wij deze vraag. Het korte antwoord is hierop is: Ja, dat mag, maar dit is niet verplicht. Je hoeft dit apparaat alleen te plaatsen als jeanaloge tacho door één of andere reden defect raakt. Mocht de analoge tachograaf in zijn geheel buiten werking raken dan gaat het volgende op:

  • Als het voertuig voor 1996 geregistreerd is dan mag je kiezen of je deze vervangt door een analoge of digitale tachograaf.
  • Weegt een vrachtwagen minder dan 12 ton of een bus minder dan 10 ton en is deze geregistreerd in 1996 en later dan is het verplicht om een digitale tachograaf te plaatsen.
  • Voor alle overgebleven transportmiddelen heb je zelf de keuze om een analoge of digitale tachograaf te plaatsen als de huidige kapot is. 

Meer informatie over wet- en regelgeving is hier te vinden.

Wanneer moet je een tachograaf uitlezen?

  • Een digitale tachograaf uitlezen moet volgens de huidige regelingen 1 x per 28 dagen voor de bestuurderskaart en 1x per 90 dagen voor de digitale tachograaf. Dit betekent dat de tachograafdata binnen deze termijnen telkens moet worden opgeslagen op de computer.

Om te voorkomen dat belangrijke data verloren gaat, kun je de gegevens uiteraard vaker uitlezen. Door het niet tijdig uitlezen kan informatie verloren gaan omdat de eerder geregistreerde informatie wordt overschreven. 

Welke gegevens slaat de digitale tachograaf op?

  • De digitale tachograaf registreert de rij- en rusttijden van de chauffeur, de afgelegde afstand en de snelheid waarmee is gereden, gegevens van de bestuurderskaart en verschillende soorten werkzaamheden. Met genoemde data is de digitale tachograaf dan ook een waardevolle bron van informatie voor transporteurs, chauffeurs en planners. Afhankelijk van de versie van de digitale tachograaf ziet de chauffeur met 1 blik wat de resterende rijtijd is. Voor de transporteur en planner is deze informatie waardevol om de bedrijfsvoering te verbeteren.

 Hoe kun je een tachograaf uitlezen?

Hoe kun je een tachograaf uitlezen?

VDO heeft diverse oplossingen waarmee een digitale tachograaf uitgelezen kan worden. Wij helpen je graag bij het kiezen van de oplossing die in jouw situatie het beste is en de meeste voordelen biedt. De volgende tachograaf uitleesapparatuur vind je in ons assortiment:

 

Tachograaf op afstand uitlezen?

Wil je een tachograaf op afstand uitlezen, ook wel een remote download genoemd? Dit is met onze software prima mogelijk. Kies bijvoorbeeld voor TIS-Web®, een volledig online oplossing waarmee de digitale tachograaf op afstand uitgelezen kan worden. 

 

Natuurlijk wil je ook graag weten dat de tachograafdata die je uitleest en bewaart ook op de juiste manier wordt geïnterpreteerd.

Hiervoor heeft VDO de TachoDataCheck waarmee je samen met onze specialisten precies onderzoekt welke data wordt uitgelezen, of deze voldoet aan wet- en regelgeving en hoe je hiermee het beste kunt omgaan. De TachoDataCheck van VDO vormt daarmee een zeer waardevol middel voor meer grip op je data.

VDO: dé tachograafspecialist

Wist je dat VDO al jaren de Europese marktleider is op het gebied van tachografen? Met onze jarenlange kennis en ervaring verbeteren we continu onze oplossingen. Tijdens het ontwikkelen van onze oplossingen denken we altijd aan het gebruikersgemak van de vrachtwagenchauffeur en de logistieke afdelingen  binnen bedrijven.

VDO is een bedrijfsonderdeel van Continental Corporation en biedt daardoor veel meer dan de VDO tachograaf. We geven graag advies over de tachodata en het wagenparkbeheer. 

Doe de DataCheck!

Hieronder doet u aanvraag voor een DataCheck. 

Naar de TachoDataCheck

Meer lezen over het hoe en wat van de digitale tachograaf? Lees dan dit artikel op Logistiek.nl.

 

Altijd een partner in jouw buurt

Actueel

  • Advies en ondersteuning

    Wij houden je op de hoogte van regelgeving, producten, technieken, beurzen, seminars en trainingen

    Aanmelden voor nieuwsbrief