VDO Nederland, keeping your business moving.
Nederland

Nieuwe pasjes bij de slimme tachograaf?

Geplaatst: 06-09-2018

Met de introductie van de slimme tachograaf, in de volksmond ook wel smart tacho genoemd, zal er meer en ook andere informatie, zoals bijvoorbeeld GPS-gegevens, op de kaarten worden weggeschreven. Dit hoeft niet alleen als vervelende verplichting te worden gezien, want het is tevens informatie welke voor de bestuurder, wagenparkbeheer en controlerende instanties waardevol kan zijn.

Data wordt anders versleuteld en zal uiteraard voldoen aan de nieuwe privacy wetgeving. Voor werkplaatsen zal het ijkproces veranderen (uitgebreid worden) en er zal dus ook andere en meer data worden weggeschreven in de tachograaf en op de Workshop Tab. Kortom, brengt de smart tacho ook nieuwe passen met zich mee?

Het antwoord is ja, want huidige passen zijn niet geschikt om te voldoen aan de veranderingen. Maar…. Zolang er nog gebruik wordt gemaakt van oude passen, dan zal de tachograaf alle data op de oude manier lezen en wegschrijven.  Op het moment dat een nieuwe pas in gebruik wordt genomen, zal data op de nieuwe manier worden weggeschreven. Andersom zullen oudere digitale tachografen ook kunnen omgaan met de nieuwe passen. Ga voor meer informatie naar www.kiwa.nl.

Een uitzondering is de werkplaatspas. Het ijkproces wordt anders en wordt verplicht voor alle voertuigen die uitgerust gaan worden met de slimme tachograaf. De huidige werkplaatskaart is niet geschikt om deze data op te slaan. De aanstaande veranderingen met betrekking tot de werkplaatspassen, zoals deze nu bekend zijn, zijn als volgt. Mocht in aanloop tot de introductie hier nog verandering in komen, verwijzen we u graag naar www.kiwa.n

 

Kaarttype Kaart generatie*

Digitale Tachograaf

DTCO 1381 T/M 3.0

Smart Tachograaf

DTCO 4.0 en hoger

Bestuurderskaart Huidige Ja Ja1
Smart Tacho geschikt Ja2 Ja
Bedrijfskaart Huidige Ja Ja1
Smart Tacho geschikt Ja2 Ja
Controleurskaart Huidige Ja Ja1
Smart Tacho geschikt Ja2 Ja
Werkplaatskaart Huidige Ja NEE
Smart Tacho geschikt Ja2 Ja

* Huidige kaarten zijn Generatie 1, Smart Tacho kaarten zijn Generatie 2 kaarten.

1 Data wordt op de oude kaarten op de oude manier door de DTCO 4.0 weggeschreven en gelezen

2 Data wordt op de nieuwe kaarten op de huidige/oude manier weggeschreven en gelezen

 

Nog even over de slimme tachograaf: DTCO 4.0

18 Maart 2016, de dag dat de Europese Commissie een wet aannam met betrekking tot de vernieuwde specificaties voor de tachograaf. Vanwege die specificaties krijgt het apparaat de naam “slimme tachograaf” en gaat verplicht zijn vanaf 15 juni 2019 voor voertuigen welke op of na deze datum op kenteken worden gezet.

 

« Nieuwsoverzicht