VDO Nederland, keeping your business moving.
Nederland

CleanLease over TIS-Web

Met 80 trekkende eenheden is CleanLease een veel geziene weggebruiker. De industriële wasserij heeft meerdere vestigingen in Nederland en België. Het houdt ziekenhuizen, zorginstellingen en de hospitality branche continu voorzien van fris gewassen textiel. Marcel van Walderveen, Manager World Class Manufacturing: “Wij zijn als wasserij geen transportbedrijf, daarom wilden we beschikken over een systeem dat eenvoudig is, echt overzicht geeft en doet wat het belooft. Het is een belangrijk element in het mogelijk maken van kwalitatieve dienstverlening.”

 

CleanLease koos voor VDO TIS-Web®, een slimme manier om de verplichte tachograafdata efficiënt te verwerken maar ook te kunnen monitoren, analyseren en inzetten voor verbetering. Lees verder >>

 

TIS-Web® en Downloadterminals

Wim van de Schepop, Afdeling Centraal Transport: “Met een fijnmazig netwerk van klanten rijden wij vanuit al onze locaties redelijk wat kilometers. Dat is voornamelijk repeterend werk, veelal via vaste routes. We weten dus wat we aan transport kunnen verwachten, op spoedleveringen na.”

Sinds januari 2015 maakt CleanLease gebruik van VDO TIS-Web® en Downloadterminals (hosted). Dat betekent dat in de chauffeursruimte van iedere vestiging een kastje hangt waar de chauffeurs snel en gemakkelijk de tachograafdata van de chauffeurskaart kunnen downloaden. Deze data gaat rechtstreeks naar het softwarepakket TIS-Web®. Daarmee is het meteen correct gearchiveerd en kunnen transportplanners de data bekijken en analyseren op verbeterpunten. Dankzij VDO Hosting heeft CleanLease bovendien geen omkijken naar (de werking van) het systeem, back-ups en upgrades; dat verzorgt VDO compleet.

 

Centraal/decentraal

Wim: “Hiervoor hadden we veel verschillende systemen op de diverse vestigingen. Dat werkt niet prettig en maakt het lastig om gegevens goed te vergelijken. Nu hebben we dat gestandaardiseerd. Dankzij TIS-Web® beschikken we centraal over een goede signaleringsfunctie. Iedere maandagmorgen halen we uit TIS-Web® de downloadgegevens per chauffeur. Deze krijgen ze via e-mail. Waar een kaart niet is uitgelezen, zitten we er direct achteraan. Maandelijks sturen we ook een e-mail met de overtredingen op rij- en rusttijden, zodat de chauffeurs inzage hebben en bewustwording wordt gecreëerd.” Marcel vult aan: “We zitten veel korter op de bal. Wagenparkbeheer, inkoop en brandstofbeheer regelen we centraal en de aansturing van de chauffeurs gebeurt vanuit de lokale vestigingen. Op iedere vestiging hebben we nu een transportverantwoordelijke. Het is handig als de chauffeurs een direct aanspreekpunt hebben.”

 

Optimaliseren

Naast de verplichte tachograafdata is TIS-Web® een bron van informatie om de performance te meten en verbeteren. Marcel: “Standaard halen we per vestiging en chauffeur de gereden kilometers uit het systeem. In onze markt heerst een grote prijsdruk, dus wij zetten de gereden kilometers af tegen de kilogrammen wasgoed die zijn vervoerd. Dat zijn vaste KPI’s die we op iedere vestiging verzamelen en presenteren op verbeterborden. Doel is natuurlijk om zo min mogelijk lucht te vervoeren. Door de verbeterborden benutten we de kennis van de chauffeurs en geven we hen een platform voor hun verbeterideeën. Op die manier werken we structureel aan de optimalisatie van onze routes.”

 

Eenvoud werkt

Data wordt steeds belangrijker en bovendien kun je steeds meer gegevens verzamelen over je bedrijfsprocessen. Marcel: “Leuk hoor al die mogelijkheden, maar verzamelen om het verzamelen moet je niet willen. Het gaat op de eerste plaats om de vraag: wat wil je met data? Waar wil je op sturen? En wat is dan je informatievraag? Wij wilden terug naar de basis. We hebben besloten te kiezen voor één systeem. Aangezien het verplicht is om een tachograaf te voeren, zijn we gaan kijken naar wat de digitale tachograaf in combinatie met TIS-Web® ons kon bieden. TIS-Web® dekt de lading van wat we aan informatie nodig hebben, sterker nog, er zijn nog veel mogelijkheden in het systeem waar we nog geen gebruik van maken.”

 

Risico’s vermijden

Rob Tamse, managing director Continental/VDO: “Veel bedrijven zijn zich niet bewust van de risico’s die ze lopen. Overtredingen op het rij- en rusttijdenbesluit kunnen echter flink in de papieren lopen. Bij een controle worden de periodieke downloads aan een gedetailleerde analyse onderworpen. Die zaken kun je maar beter op orde hebben. VDO TIS-Web® staat garant voor een complete, betrouwbare en veilige verwerking van de tachodata in overeenstemming met de wet. Met VDO TIS-Web® kan CleanLease in één oogopslag zien of ze voldoen aan de regels, zonder dat het ze veel tijd kost. Dat werkt rustgevend. Bovendien kunnen ze de tachograafdata gebruiken om hun efficiency te verbeteren. VDO TIS-Web® is onderdeel van het slimme VDO-concept: Tachograafdata Zonder Omkijken.”

 

Toekomst

Marcel: “We vinden dat we het transport heel dichtbij moeten houden. Het is het begin en het eind van onze service. Onze chauffeurs zijn het visitekaartje van CleanLease. Dat ben ik niet, ook niet de unitmanager of de directeur. Onze chauffeurs staan in direct contact met de klant. Zij krijgen de vragen, vangen de eerste klachten op. Als de relatie tussen chauffeur en klant goed is heb je al heel veel gewonnen. Systemen moeten dat vooral ondersteunen, efficiënt maken en prettig werkbaar zijn! Dat gaat prima met TIS-Web®.”

Altijd een partner in jouw buurt

Actueel