VDO Nederland, keeping your business moving.
Nederland

Slimme tachograaf en chauffeurs

Als chauffeur van een vrachtwagen of bus heb je dagelijks te maken met de digitale tachograaf. Je zult dus op enig moment te maken krijgen met de slimme tachograaf, of misschien werk je er zelfs al mee. Hoe dan ook, het is belangrijk om te weten wat dat inhoudt voor je dagelijkse werk.

 

Kunnen persoonsgebonden gegevens worden uitgelezen?

De slimme tachograaf kan door controlerende instanties op korte afstand (beperkt) uitgelezen worden. Uit te lezen gegevens zijn uitsluitend voertuig gerelateerde parameters. Gegevens die persoonsgebonden zijn conform de privacywet (Algemene verordening gegevensbescherming ofwel AVG) kunnen niet zomaar worden uitgelezen. Bij de eerste kaartinvoer wordt daarvoor om jouw toestemming gevraagd. De 2e generatie digitale tachograaf en de bijbehorende tachograafkaarten zijn helemaal AVG-proof en je persoonsgegevens zijn volledig beschermd, mede door verbeterde beveiliging (versleuteling ofwel encryptie) van je persoonlijke data.

Meer informatie over de nieuwe digitale tachograafkaarten vind je op de website van de kaartleverancier KIWA.

Meer informatie over hoe de DTCO® 4.0 omgaat met je persoongebonden gegevens vind je in paragraaf 1.1 (pagina 9 en 10) van de gebruikershandleiding.

Hoe bedien ik de slimme tachograaf?

De bediening van de slimme tachograaf op zich verschilt niet veel van oudere modellen. Wel zijn er een aantal functies die aandacht verdienen omdat deze met een slimme tachograaf aan boord op afstand zijn uit te lezen door controlerende instanties.

 

De (veer)boot/trein functie is er zo eentje en foutief gebruik kan behoorlijke consequenties hebben, mede doordat het tweede snelheidssignaal bepaald wordt middels GNSS (Global Navigation Satellite System). Hoe je de functie correct gebruikt vind je hier.

Hetzelfde geldt voor het niet correct of niet tijdig instellen van de landcode functie en kan ook boetes opleveren. 

Wil je meer weten over de bediening van de tachograaf? Lees hieronder meer over onze chauffeurstrainingen.

Nascholing Code 95 digitale tachograaf

Je moet dus weten hoe de regels in elkaar steken en hoe je het beste kunt werken met de nieuwe tachograaf. Hierboven hebben we al 2 functies aangestipt, maar er is natuurlijk veel meer te leren over de werking en het gebruik van de slimme tachograaf en eerdere versies digitale tachografen. Ons opleidingscentrum biedt daarom speciale chauffeurstrainingen aan - zowel klassikaal als online - om je volledig bij te spijkeren. En als kers op de taart haal je ook nog eens 7 van de 35 Code 95 punten binnen. Kijk voor meer informatie op VDO Academy.

Altijd een partner in jouw buurt

Direct regelen

Geautoriseerde werkplaats Slimme Tachograaf

Vanaf 15 juni 2019 wordt elke nieuw geregistreerde vrachtwagen vanaf 3,5 ton voorzien van de slimme tachograaf. Deze nieuwe tachograaf, de DTCO® 4.0, biedt allerlei extra functionaliteiten welke veranderingen met zich mee brengen bij het inbouwen, testen en ijken.

Geautoriseerde werkplaats Slimme Tachograaf

  • Advies en ondersteuning

    Wij houden je op de hoogte van regelgeving, producten, technieken, beurzen, seminars en trainingen

    Aanmelden voor nieuwsbrief